Informatie over verschotten

De extra kosten die een taxateur kan maken bij de taxatie van een huis worden ook wel verschotten genoemd. De taxateur maakt deze extra kosten omdat hij informatie moet opvragen bij het kadaster. Daarnaast moet de taxateur informatie bij de gemeente opvragen om te onderzoeken of de waarde van het huis beïnvloed kan worden door externe factoren. Hieronder vindt u een opsomming van enkele veelvoorkomende verschotten:

 • De drank- en horecawet
 • Bouwverordeningen
 • Openluchtrecreatie
 • Milieuvervuiling
 • Ontheffingen
 • Bestemmingsplannen

Zijn de verschotten in het tarief inbegrepen?

Dat de verschotten bij het tarief inbegrepen zijn is lang niet bij iedere taxateur uit Rotterdam het geval. Zorg daarom altijd dat u checkt of de prijs inclusief of exclusief verschotten en leges is wanneer u een taxatierapport aanvraagt. Het is aan te raden om te kiezen voor een taxateur waar deze extra kosten bij de prijs zijn inbegrepen zodat u van tevoren exact weet hoeveel u moet betalen.

Leges

Bij leges gaat het om informatie over veranderingen in bestemming, beleid en gebruik van externe factoren. Deze leges kunnen worden opgevraagd bij de gemeente. De kosten die de gemeente hiervoor rekent worden door de taxateur doorberekend als verschotten. Elke gemeente vraagt een ander tarief voor het opvragen van leges. Per gemeente kunnen de tarieven veel verschillen maar over het algemeen betaald u nooit meer dan 100 euro. De kosten van verschotten zijn bij sommige taxateurs al in de prijs inbegrepen terwijl dit bij andere taxateurs er later nog bij komt. Om niet voor onverwachte kosten te komen te staan is het handig om dit van tevoren even na te vragen.

Informatie uit het kadaster

Een taxateur kijkt bijna altijd ook naar de eigendomspapieren wanneer hij informatie opvraagt uit het kadaster. Om te kijken of er op de woning erfdienstbaarheden, erfpacht of kettingbeding van toepassing is vergelijkt de taxateur de eigendomspapier met de gegevens uit het kadaster. Daarnaast kan de taxateur checken of degene die de woning verkoopt ook daadwerkelijk de eigenaar is.

Vragen? Neem contact op!

  Naam:*
  Email:*
  Telefoonnummer:*
  Toevoegingen of opmerkingen:*